Sunday, 24 February 2013

Balik Kampung

Assalamualaikum...
:) :) Mukadimahkan post kali ni dengan senyuman. Hee~
 Senyum itu satu sedekah. So, senyum bila jumpa orang, bila tulis blog. Hehe... Senyum, tak perlu kata apa-apa kan? Besides, it's free. Yeah!

Dah lama juga aku tak update blog. Bukan malas tapi tak dak cita yang gempak tuk dikongsikan bersama-sama. For this post, aku just nak cita pasal aku balik kampung. Yeah! Balik kampung. Satu perkara yang buat aku excited.

Kenapa aku excited?

Sebab pertama, suasana kampung yang sangat mendamaikan. Sawah padi terbentang luas, dengan pokok2 nyok (pokok kelapa) yang melayup tinggi. Tapi, masa aku balik last week, bukan bendang hijau yang terbentang, tapi...


So dissapointed. Haha~




He's my uncle, Pak Cik Hashim :)


Sebab kedua, aku boleh merempit keliling kampung. Oh yeah! Disebabkan abah tak beli moto, so aku melepaskan kempunan dengan mengambil kesempatan ke atas moto pak cik. :D

Aku boleh bawa motor tu pon sebab kazen aku yang ajar. Kalu dak, sampai bebila tak reti. Aku merempit (ceh! merempitlah sangat aku ni.) waktu petang. Bukan sorang-sorang. Of course dengan kazen. Aku tak bapa cekap sangat dengan jalan-jalan kampung, pida pon banyak. Aku pening. Hehe..













Sebab ketiga, dapat main dengan sepupu-sepapat. Sembang, kongsi-kongsi cerita sampai pagi-pagi buta. Ada satu malam tu, kami tidur pukul 5 pagi! Huh! Gila! Time solat Subuh, suma liat nak bangun. Besok harinya, mereng (sewel) otak aku :D









Boling tin. Haha~ Just adik aku dengan sepupu lelaki yang main. Aku tidur time tu. Hehe...




Then, adik dengan sepupu lelaki pergi memancing dekat sungai besar. Tak memancing pun. Saja lepak dekat sungai. Huh..



Petang-petang pula, kami selalu lepak dekat meja ni. Makan2. Minum petang.  Apa orang cakap? Hi-tea kan? Memang best lepak dekat situ. Tambah pula dengan angin. Fuhh....



That's all. Tu ja gambar yang boleh aku share. Tu pon ehsan dari adik aku. Hohho~~ Harapkan aku, satu gambar pon tak akan ada.


Sekian. Thanks for reading this entry. Have a nice day :D

27 comments:

  1. wow...untuglah siti rosmizah...novel dah masuk tv..akak punya novel sampai la tak siap2..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak nini pun buat novel jgak? hehe... satu hari nnti, siap laa tu. bila dh siap, trus antar dekat penulisan2u. mna tau satu hari nnti novel kak nini plak jd best seller n diadaptasikan jd drama :D

      Delete
  2. Replies
    1. yupp..mmg best balik kg :D btw, thanks so much sbb follow blog sy.

      Delete
  3. Wah kampung ada sawah padi. Macam am kampung dekat dalam pedalaman. Estate kelapa sawit dengan getah. Kalau belah abah pulak dekat kampung nelayan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) wahh...kampung abg am pon best. dekat ngan laut. syok jnjalan waktu petang sambil2 dengar bunyi ombak.

      Delete
    2. ^__^

      Kalau dalam blog, ada 2 entry pasal kampung abang. Tajuk dia "kampung" dengan a fishermen's village.

      Check la kalau nak baca dan tengok gambar. Entry "kampung" tu entry favourite abang sampai sekarang.

      Delete
    3. really? okeyh. kalu sy ada masa, sy singgah blog abg am. :D

      Delete
  4. Assalamualaikum :) Jom jom visit blog Dibah, nak introduce satu produk best punya. Hihihi.

    http://dibahspa.blogspot.com/2013/03/natural-aqua-cure-gel-best-exfoliater.html


    Thank you :)

    ReplyDelete
  5. Wah bestnya balik kampong! view pon cantik :)

    ReplyDelete
  6. wahhhhh........lawanya pemndgn kat kampung..tetiba rindu kampung..haaahaa..kampung kat mana?suasana kat kg teng kan??seronok sgt2...

    ReplyDelete
  7. hehhe...tu kalu padi tgh hijau, lagi lawa. kg kat kedah jugak. dekat ja. dlm brapa2 minit tu, smpai ar. :D

    ReplyDelete
  8. bestnyee tgk suasana kampung..tenang je kan...btw jemput singgah blog akak ye :)
    personal blog: queeny-wany.blogspot.com
    blogshop: www.dewaniescarf.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa...mmg tenang. sbb tu sy slalu balik kg. :D btw kak wanie, thanks byk2 sbb sudi follow n singgah blog sy yg x sberapa ni. hohho.. n sy dah follow blog dewanie scarf. cntik collection tudung. yg ara kurung peplum tu pon nmpak gorges. :D

      Delete
  9. Best nye kampung ni..
    Citer cinta kau & aku mmg best, tgok byk kali pn x jemu..
    Btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too. :)

    insanbiasabiasa.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..yaya. mmg best cita tu. tmbah2 bila bca novel. mmg berangan habis. hohho~
      thanks sbb sudi snggah sini n drop ur comment here. really appreciate it :D

      Delete
  10. hai.. salam kenal,
    follower no.58
    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

    ReplyDelete
  11. hai...salam kenal :D
    thanks follow blog sy. hihi...
    orait, i'll follow u back :D

    ReplyDelete
  12. Cemburunya saya pada orang-orang yang masih ada kampung.

    ReplyDelete
  13. update lg... mesti ramai nk bc ni.. tak ramai yg tau.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...sy bkannya femes. so, x ramai nak baca blog sy. lg plak, skarang ni mcm dh x dak mood nak update. cerita byk, maybe segan nak update. gmbar pon x dak. huhu... btw, thanks snggah n komen sini :D

      Delete
  14. Kenangan Manis tu - Kampung! :-)

    ReplyDelete
  15. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  16. Teterbang bila plak nak hapdet new entry?????

    ReplyDelete
  17. Sampai 2 cerita satu entry tu.. best betul banyak aktiviti kt kampung.. dulu kalau balik kampung memang banyak aktivti, mandi sungai, kacau kera dsb.. tapi sekarang dah besar ni balik kampung tak tak rajin nk explore benda2 tu lagi xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha..kacau kera. sy x penah buat yg tu. hehe..betul. dh makin besaq ni, kampung pun jarang balik. dok explore kat negeri org lain pulak :D

      Delete